Copyleft'i mōju litsentsivalikule vabade litsentside juures



Copyleft on intellektuaalomandi vaba levitamise ja muutmise õiguse andmine, mille kohaselt samad õigused kanduvad sellest omandist tuletatud teostele edasi. Kui avatud lähtekoodiga tarkvaraprojekt avaldatakse copyleft litsentsiga, on teistel arendajatel õigus teost kasutada, muuta ja jagada tingimusel, et tuletatud teosed on seotud samade tingimustega. Tarkvara, mis on loodud kasutades copyleft litsentsiga avatud lähtekoodi, tuleb ka välja anda avatud lähtekoodiga.

Peamisi põhjusi, miks arendajad valivad oma projektidele copyleft avatud lähtekoodiga litsentsid, on takistada äriettevõtteid, kes kogukonnale midagi tagasi ei anna, oma tarkvara kasutamast. Lisaks soov takistada teistel projektidel oma avatud lähtekoodiga projektide osasid kasutamast, et luua originaalteose põhjal konkureeriv toode.


Free Software Foundation eristatab väga tugeva, tugeva, nõrga ja puuduva copyleft'iga litsentse.


Tugeva copyleftiga litsentsid

Nõuavad kõigi tuletatud komponentide viimist sama litsentsi alla st. kõik tuletatud teosed peavad olema litsentsitud ja levitatud sama litsentsi alusel kui originaalteos. On ka viraalse efektiga mis tähendab, et copylefti litsentsitud teose kombineerimine mõne muu litsentsi alusel litsentsitud teosega viib ka tulemuseks oleva koondteose copyleft'i litsentsi alla. Ei pea levitamiseks üle veebi tarkvara kasutamist. Sellisel juhul lähtekoodi avalikustamise nõue ei rakendu, kuna enda tehtud muudatusi ei pea avalikustama. Tuntuim vaba tarkvara litsents, mis kasutab tugevat copylefti, on GNU General Public License. Mōned tuntumad tarkavarad selle litsentsiga on Linux kernel and the GNU kompilaator.

Väga tugeva copyleftiga litsentsid

2002. aastal avaldatud GNU Affero General Public License (AGPL) loeb levitamiseks ka omandi vōrgu kaudu kasutamist ning nōuab ka sellel juhul lähtekoodi avalikustamist. Lähtekood tuleb teha saadavaks ka siis kui tarkvara ei avaldata. Seda litsentsi kasutab nt Oracle NoSQL andmebaas.

Nõrga copyleft'iga litsentsid

Ilma viraalse efektita. Lubab erandeid tuletatud komponentide viimisel sama litsentsi alla. Nõrkade copyleft'i litsentsidega teoseid saab lisada koondteosesse, mis on litsentsitud erineva litsentsiga. Siiski ka siis peab nõrga copyleft'iga litsentsi alusel litsentsitud teose lähtekood olema kasutajatele kättesaadav. Nt. GNU Lesser General Public License (LGPL), mida kasutab VLC media player ning Mozilla Public License (MPL), mida kasutab enamus Mozilla tarkvarast nt. Firefox veebibrauser.

Puuduva copyleftiga litsentsid

Annavad tarkvara kasutajatele samad vabadused kui copyleft'iga litsentsid, kuid ei nõua, et selle tarkvara muudetud versioonid hõlmaksid ka neid vabadusi.  Tuletatud ja/või koondteoseid saab avaldada erineva litsentsi alusel. Seega võimaldavad tuletatud koodist ka ärivara teha. Neil on minimaalsed piirangud tarkvara kasutamisele, muutmisele ja levitamisele. Lisaks ei nõuta tarkvara levitamisel lähtekoodi avaldamist. Nt. MIT.



https://www.gnu.org/copyleft/

https://www.whitesourcesoftware.com/resources/blog/open-source-copyleft-licenses/

https://levelup.gitconnected.com/understanding-open-source-license-types-5a577c4a09d5

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks Virginia Shea käsk

Tarkvara arendus- ja ärimudeli analüüs Spotify näitel

Uue meedia mõju traditsioonilisele