Eesti infoühiskonna arengukava visioonipunktid

Eesti infoühiskonna arengukava visioonipunktid

Kirjeldan 2020.-ks aastaks loodud infoühiskonna arengukava kõige enam ja vähem täitunud visioonipunkte. 

1. Eestist on saanud maailmas tuntud mõttekeskus, kus toimub hoogne ja mitmekesine arutelu infoühiskonna olemuse ja tuleviku üle ning selle mõju kohta igapäevaelule ja eri elualadele. Eesti on hinnatud globaalne eestkõneleja infoühiskonna arengu teemadel, seistes hea selle eest, et samaaegselt oleks tagatud infoühiskonna kolm olulist sammast – info vaba liikumine, turvalisus ja privaatsus.

Arvan, et vastav punkt on vastavuses tänase reaalsusega. Oleme tuntud eduka e-riigina. Eestisse on loodud NATO küberkaitsekeskus, ELi sisejulgeoleku IT-agentuur (Suuremahuliste IT-süsteemide amet) ja Eestil on võimalus saada Euroopa infoturbe ja küberkaitse kompetentsikeskuseks. Mitmed lahendused ja teenused, nagu ID-kaart (ja selle rakendused ehk e- identiteet laiemas mõttes), X-tee, e-maksuamet, digiretsept jne on suured eeskujud nii Euroopas kui ka maailma tasandil. Eestist on võrsunud mitmed ülemaailmselt edukad või suurt potentsiaali omavad ettevõtted, nagu Skype, Transferwise, GrabCAD jt. Lisaks on oskus omavahel ühendatud IKT süsteemide laialadasest levikust tulenevaid turvariske maandada.

2. Eesti ettevõtete tootlikkus on tõusnud „Eesti 2020“ sihini ehk vähemalt 80%-ni EL-i keskmisest selle najal, et IKT-lahendused on enamikus majandusharudes laialdaselt kasutusel. Tootlikkuse kasvu on toonud eeskätt IKT kasutuselevõtu abil väärtuslikumate (nt tarkade) toodete-teenuste loomine, aga ka äriprotsesside tõhustamine ja ringikujundamine. Eriti tuntavalt on tootlikkus tõusnud töötlevas tööstuses, energeetikas ja tervishoius. 

Probleemiks on IKT lahenduste laialdasem rakendamine teistes sektorites. Eriti äriprotsesside efektiivsuse tõstmine – puudu on nii ettevõtete juhtide ja töötajate teadmistest, teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni (TAI) valdkonna töötajatest kui ka rahalistest vahenditest. IKT ettevõtted ei tegele piisavalt tootearendusega, mille peamiseks põhjuseks on vähene teadus- ja arendustegevus.


https://www.eas.ee/wp-content/uploads/2019/01/IKT-raport.pdf

https://www.stat.ee/et/avasta-statistikat/valdkonnad/infotehnoloogia-innovatsioon-ja-teadus-arendustegevus/info-ja-kommunikatsiooni-tehnoloogia

https://books.google.ee/booksid=9TMm2hOUlvUC&lpg=PA35&ots=f6E03MFAN6&dq=ikt%20turvalisus&hl=et&pg=PA1#v=onepage&q=ikt%20turvalisus&f=false

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks Virginia Shea käsk

Tarkvara arendus- ja ärimudeli analüüs Spotify näitel

Uue meedia mõju traditsioonilisele