Erinevat juhitüüpi IT-juhid

Seekordseks ülesandeks oli kirjeldada kaht erinevat tuntud IT-juhti, kes esindaksid erinevaid juhitüüpe. Valida oli päris raske. Esimesena tulid pähe üldtuntud nimed nagu Gates, Jobs, Bezos, Zuckerberg, Musk jne kellede kohta infot on meeletult, aga otsustasin valida enda jaoks pisut vähemtuntud Susan Wojcicki ja Jack Ma.

Susan Diane Wojicicki on YouTube'i tegevjuht. Ta on tegutsenud tehnoloogiatööstuses üle 20 aasta osaledes Google'i asutamises ning sai 1999. aastal Google'i esimeseks turundusjuhiks ülesandega leida viise, kuidas ettevōtte otsingumootorist tulu teenida. Suure edu tōi 2000. aastal AdWords'i (Google'i otsingulehtedel kuvatavad klikitavad tekstireklaamid) kasutuselevõtt. Ta käivitas ka AdSence süsteemi. Tasu eest pani AdSense'i süsteem veebisaitidele asjakohaseid reklaame. Kui reklaami vaadati või sellel klõpsati ja kokkulepitud tingimused olid täidetud, sai veebiväljaandja osa rahast, mille reklaamija oli Google'ile maksnud. Mitmed Wojcicki hilisemad edusammud Google'is tulenesid Interneti-reklaami valdkonna start-up'ide ostmisest. 2008. aastak ostis Google ettevõtte DoubleClick. Lisaks muudele võimalustele juurutas DoubleClick'i süsteem küpsiseid, mis jälgisid internetikasutajate eelistusi reklaamijate huvides. Google pidas sammu ka nutitelefonide kiire levikuga, kui Wojcicki korraldas 2009. aastal mobiilireklaamivõrgu AdMob ostu. Nii juhtis ta ettevōtte veebireklaamäri ja vastutas ka Google'i algse videoteenuse eest (Google Video). 2006. aastal toetas ta YouTube'i 1,65 miljardi dollari väärtuses omandamist ning ta on seda juhtinud alates 2014. aastast. Tema garaaž olevat olnud Google'i esimeseks kontoriks.

Enamiku skeeme ja ettepanekuid Google's algatas oma karjääri ajal just Wojcicki. Ta arvab, et suurem koordineeritus töötajate töötulemuste ja organisatsiooni innovatsiooni vahel saavutatakse innovaatilise juhtimisstiili rakendamisega. Organisatsioonis on suutnud alati säilitada sõbraliku töökeskkonna. Ta on veenudunud, et organisatsiooni töötajad pakuvad uuenduslike ideede ja ettepanekutega  äriprotsessidele väärtust. Teisisõnu julgustas ta alluvaid järgima kastist välja mõtteviisi. Inseneride töövahetused on väga paindlikud, et aidata säilitada kõrget loovust. Ta edastas alluvate soovitusi turundajatele kui ka ettevõtte aktsionäridele. Susan Wojcicki on alati püüdnud olla aktiivne osaline igal ettevõtte väiksemal koosolekul ja vältinud samal ajal autokraatlikke otsuseid. Samuti hoolitseb ta selle eest, et igal ettevõtte töötajal oleks piisavalt vaba aja veetmise võimalusi, et teatud loovuse tase säiliks ka ametlikus keskkonnas. Ainult loomingulist keskkonda säilitades saab töötajatelt välja tuua uuenduslikke ideid.

Talle on omandatud omadusi nagu avatud meel, ausus, elav kujutlusvõime, pädevus jne. rakendades samal ajal organisatsioonis demokraatlikku juhtimisstiili, nii et kõige asjakohasem otsus tuleks vihjata. Susan Wojcicki juhtimisstiil läbib ideoloogia, et kuigi ettevõtte üldine sihtmärk peaks olema suur, tuleks selle suunas initsiatiivi võtta väga väikesel tasemel. 

Susan Wojcicki juurutamisel on ettevõtte ametlikus keskkonnas välja töötatud uus transformatiivne (ümberkujundav) juhtimisstiil. Transformational leader - keegi, kes motiveerib ja inspireerib meeskonnaliikmeid saavutama rohkem kui nad arvasid vōimalik olevat. Selline lähenemine nõuab töötajatelt oma suhtumise muutmist, mis tooks kasu organisatsiooni arengule. Töötajaid motiveeritakse võtma vastu rohkem väljakutseid ja liikuma ühise eesmärgi poole. Töötajad jaotati väiksemateks meeskondadeks, et tōsta nende efektiivsust. Väiksemaid meeskondi on lihtsam juhtida ja ka ideid on lihtsam vahetada. Tema juhtimisstiili iseloomustas märkimisväärne austus ja usaldus töötajate vastu. Google on Susan Wojcicki juhtimisstiilist palju õppinud ja selle peamisi põhimõtteid, näiteks klientide tagasisidele tähelepanu pööramist, peetakse endiselt oluliseks. 

Eelnevat arvesse vōttes liigitaksin mina Wojcicki juhtimisstiili juhi (leader) alla. Juhil peab olema selge pilt sellest, kuhu ta tahab jõuda, ning ta peab suutma „vedada” sinna kogu meeskonna. Kuid on ka tugevaid märke arengumootori stiilist (change agent).
 


Jack Ma, endine inglise keele õpetaja ja giid, on Hiina suurärimees, internetipoodide keti Alibaba Group asutaja ja endine juhatuse esimees. Ta on esimene mandri hiina ettevõtja, kes on saanud Forbes'i esikaanele. Jack Ma kuulis Internetist esimest korda 1994. aastal. Ta märkas, et Hiina veebilehti pōhimōtteliselt pole ning nägi võimalust. 1999. aastal lahkus ta töölt ja asutas koos 18-liikmelise sõbraga oma korteris Alibaba, Hiinas asuva ettevõtetevahelise turuplatsi. 

Kirjeldatakse kui karasmaatilist, kuid nõudlikku juhti. Hiina parima e-kaubandussaidi miljardärist omanik kasutab erinevaid stiile. Ta on peamiselt tuntud oma veenva iseloomu poolest ja seetõttu on tal suur jälgijaskond. Siiski garanteerib ta, et ta saab tulemusi. Suur juhtrolli julgustamise uskuja ja tuntud oma valgustavate kommentaaride poolest nagu „Kui te alla ei anna, on teil veel võimalus. Allaandmine on suurim ebaõnnestumine!".

Talle omistatakse unikaalsed omadusi, nagu kõrged ambitsioonid, kindlameelsus, lai perspektiiv, positiivne mõtlemine ja ainulaadne juhtimisstiil. Üks olulisi võtmeid, mis on aidanud Jack Ma'l edukaks juhiks saada, on meeskonnatöö. Ta usub, et ta ei saa olla edukas ilma heade meeskonnaliikmeteta, sest ta pole mitmes mõttes professionaal, näiteks tehnoloogia alal. Seega vajab ta organisatsiooni suurepäraste oskustega inimesi. 

Ma kohtleb oma töötajaid partneritena. Ta on loonud osaluskultuuri. Kuigi ta pole tehnika ja arvutite vallas hea, on tal õpetamisoskused. Ta teab, kuidas teisi inimesi õpetada, julgustada ja inspireerida. Seetõttu kasutab ta neid oskusi oma töötajatega suhtlemisel, et ettevõtte eesmärkidest selgelt aru saada, mille tulemuseks on see, et kõik töötavad ühe eesmärgi nimel ja juhivad ettevõtte edusamme.

Jack Ma paigutaksin ma treeneri/juhendaja alla. Ta on andnud ka juhtimisalaseid nōuandeid nagu nt. Juhtimine tähendab koostööd; edu põhjus on meie meeskond; kui te seda ei tee, pole midagi võimalik; eelista töötajaid jne. Ning internetiavarustest on võimalik leida väga palju tema inspireerivaid quote'e. Ilmselgelt pingutab ta väga oma töötajate inspireerimise/motiveerimise pärast ning varasem kogemus ōpetajana on ilmselt siin suurt rolli mänginud.

Kasutatud kirjandus

https://www.britannica.com/biography/Susan-Wojcicki

https://www.forbes.com/profile/susan-wojcicki/?sh=795bcbcd3ae3

Small, E. J. (2020). Who Are You, YouTube?. MacEwan University Student eJournal, 4(1). Koper, H. Head Chefs Versus CEOs: An Analysis of the Women in Charge.

Craig, J. T. (2015). Antecedents of individual innovative behavior: Examining transformational leadership, creative climate, role ambiguity, risk propensity, and psychological empowerment. Alliant International University.

https://www.forbes.com/profile/jack-ma/?sh=482e63071ee4

https://www.linkedin.com/pulse/inspirational-story-jack-ma-er-sourabh-aggarwal/

https://www.entrepreneur.com/article/237881

https://www.inc.com/magazine/20080101/how-i-did-it-jack-ma-alibaba.html





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks Virginia Shea käsk

Tarkvara arendus- ja ärimudeli analüüs Spotify näitel

Uue meedia mõju traditsioonilisele