Kaks nähtust enne veebi

 

Selles postituses kirjeldan lühidalt kaht nähtust interneti ajaloost - üht, mis on tänaseks juba kadunud ja teist, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla.


Minitel 



Minitel oli videotex'i võrguteenus, millele pääses ligi telefoniliinide kaudu, ja see oli maailma edukaim võrguteenus enne World Wide Web'i.
1983. aastal võttis Prantsusmaa valitsus kasutusele Miniteli, arvutivõrgu, mis saavutas laialdase kasutuselevõtu vaid mõne aastaga, kui valitsus jagas tasuta terminale igale Prantsusmaa telefoniteenuse tellijale.
Minitel võeti kasutusele kümme aastat enne Interneti olemasolu. See arvutiterminal koosnes klaviatuurist, modemist ja ekraanist. Sellel ei olnud mikroprotsessorit ja seda kasutati kaugteenustega ühenduse loomiseks võrgu kaudu nagu tänapäeval Google Chromebook.
Prantsusmaa katkestas oma murrangulise Miniteli teenuse, mis tõi 1980. aastatel miljonite kasutajateni Internetipanganduse, reisibroneeringute süsteemi ja isegi porno, aastal 2012.


Tujuk



Tujuk ehk emotikon on emotsiooni väljendav kirjavahemärkidest, numbritest ja tähtedest moodustatud sümbol, näiteks e-postis. Põhiline eesmärk on kujutada näoilmeid, et väljendada inimese tundeid, meeleolu või reaktsiooni või aja kokkuhoiu meetodina. Esimesed ASCII emotikonid omistatakse üldiselt arvutiteadlasele Scott Fahlman'ile, kes soovitas, et naljad ja mittenaljad oleksid märgistatud kahe tegelaskujuga, mida me nüüd tunneme tavaliste emotikonidena: naerunägu :-) ja kulmu kortsutav nägu :-(. Neid kasutati 1982. aastal ülikooli arvutipõhises foorumis (BBS) saadetud sõnumites ning neid hakati nimetama "smailideks". Emotikonid olid tänapäevaste emojide eelkäijad.

Emojid on väiksed pildid nt. koomiksikujulised näod erinevate ilmetega, aga ka perekonnad, hooned, loomad, toiduobjektid, matemaatilised sümbolid ja palju muud. Emojid leiutas 1999. aastal Shigetaka Kurita ja need olid mõeldud Jaapani kasutajaskonnale. Nüüd on emojid saadaval peaaegu kõigis sõnumirakendustes ja kuigi erinevatel rakendustel on erinevad stiilid, saab emojisid tänu Unicode'ile tõlkida erinevatele platvormidele.



Salvesta tõlg

[WWW] https://mitpress.mit.edu/books/minitel kasutatud 10.02.2022
[WWW] https://www.bbc.com/news/magazine-18610692 kasutatud 10.2.2022
[WWW] https://sonaus.ee/ kasutatud 11.02.2022
[WWW] https://www.lexico.com/definition/emoticon kasutatud 11.02.2022

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks Virginia Shea käsk

Tarkvara arendus- ja ärimudeli analüüs Spotify näitel

Uue meedia mõju traditsioonilisele