IT-eetikakoodeks

https://ai.google/

Ei suutnud leida mingit otsest IT-eetikakoodeksit ühelgi firmal, kuid üleüldisi koodekseid küll ning huvi hakkasid pakkuma Google'i tehisintellekti printsiibid. 

Google AI on Alphabeti toodete ja meeskondade kogum, mis keskendub tehisintellektile, eesmärgiga tuua tehisintellekti eelised kōigini. 
Google AI all käimas mitu projekti sealhulgas närvivõrkude kasutamine paremate närvivõrkude loomiseks ja projekt, mille eesmärk on tuua tehisintellekt tervishoidu. Google on teinud koostööd patoloogidega, et luua närvivõrke, mis suudavad tuvastada lümfisõlmedes levivat vähki 85% täpsusega võrreldes 70% täpsusega varasemate inimmeetoditega. Teine biomeditsiinialane rakendus parandab DNA järjestamise täpsust ja aitab avada meie geneetilise koodi imesid. Masinõpet kasutades on vōimalik ka ennustada molekulide omadusi. Üks tuntumaid projekte on Google Lens, mis tuvastab objektid, kui suunata neile kaamera.

Pōhimōtted

Google väidab, et soovib luua tehnoloogiaid, mis lahendavad olulisi probleeme ja aitavad inimesi nende igapäevaelus. Ollakse optimistlikud tehisintellekti ja muude arenenud tehnoloogiate uskumatu potentsiaali suhtes, mis annab inimestele mõjuvõimu, toovad laialdast kasu praegustele ja tulevastele põlvkondadele ning töötavad ühise hüvangu nimel.

Koodeks on jaotatud kaheks osaks: 
  1. AI rakenduste eesmärgid
  2. Rakendused, mida ei jätkata
Eesmärgid on:
  1. rakendused peavad olema sotsiaalselt kasulikud. Võetakse arvesse paljusid sotsiaalseid ja majanduslikke tegureid ning jätkakse vaid seal, kus usutakse, et üldine tõenäoline kasu ületab oluliselt prognoositavaid riske ja negatiivseid külgi
  2. vältida ebaõiglaste eelarvamuste loomist või tugevdamist
  3. ehitatud ja testitud ohutust silmas pidades
  4. olla vastutav inimeste ees - võimalused tagasisideks, asjakohasteks selgitusteks ja edasikaebamiseks
  5. privaatsuspōhimōtete sisaldumine - kaasata oma privaatsuspõhimõtted tehisintellekti tehnoloogiate väljatöötamisel ja kasutamisel
  6. järgida kõrgeid teadusliku tipptaseme standardeid
Google AI ei kavanda ega juuruta tehisintellekti järgmistes rakendusvaldkondades:
  1. tehnoloogiad, mis põhjustavad või võivad põhjustada üldist kahju
  2. relvad või muud tehnoloogiad, mille põhieesmärk või rakendamine on inimeste vigastuste tekitamine või selle otsene
  3. tehnoloogiad, mis koguvad või kasutavad jälgimiseks teavet, mis rikub rahvusvaheliselt tunnustatud norme
  4. tehnoloogiad, mille eesmärk on vastuolus rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste üldtunnustatud põhimõtetega

Kogu koodeks kōlab üllalt ja mōistlikult, kuid pole head ilma halvata. Kahjuks on Google ise sisemist kriitikat valesti käsitlenud, vallandades töötajaid, kes tõstatasid keelemudelite kallutatuse probleeme kahjustades oma mainet tehisintellekti kogukonnas. Ja teadlased avastavad jätkuvalt probleeme tehisintellekti keelemudelitega, alates soolistest ja rassilistest eelarvamustest kuni selleni, et neil mudelitel on kalduvus asju vahel lihtsalt välja mõelda.  Alles nüüd on näha samme probleemide nagu tehisintellekti kallutatus lahendamiseks.

Lisaks vōivad normid ja üldtunnustatud pōhimōtted ajas muutuda, mis tähendab, et tehnoloogiad vōivad olla kavandatud ja juurutatud olla juba varem ning vōib tekkida vastuolusid. Siiski tunnistavad nad ka ise, et nimekiri pole kivisse raiutud ning vōib täieneda.


Kasutatud kirjandus




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks Virginia Shea käsk

Tarkvara arendus- ja ärimudeli analüüs Spotify näitel

Uue meedia mõju traditsioonilisele