Rühmatöö retsensioon

https://towardsdatascience.com/best-data-science-tools-for-data-scientists-75be64144a88


Valisin retsenseeritavaks rühmatööks "Andmeteadus meie ümber". Valiku pōhjuseks oli isiklik huvi ja soov andmeteaduste valdkonda sügavamalt tundma ōppida. :) 

Kirjatükk koosnes viiest suuremast osast. Keskenduti kōnetuvastusele, suunitletud reklaamile, otsingumootorite tööle, pildituvastusele ning finantsandmete ja analüüsi võimendamisele krediitkaardiriskide ja pettuste ohjamiseks. Eesmärk oli kirjeldada ja tuua näiteid nende valdkondade kohta ning püüda seletada kuidas ja kus neid valdkondi meie igapäevaelus kasutatakse. Mõnede valdkondade puhul tutvustati isegi kasutatavaid algoritme.

Kõige rohkem meeldis mulle lugeda kõnetuvastuse ja otsingumootorite kohta. Kõnetuvastuse osa oli ladusalt ja lihtsalt kirjutatud, seega kergesti loetav ning andis valdkonnast hea ülevaate nii üleüldiselt kui ka selle kohta, millega Eestis selles valdkonnas tegeldakse. Otsingumootorite osa oli väga informatiivne ning tööpõhimõtted (nt indekseerimine, hindestamine, klassifikaatorid) olid selgelt lahti seletatud. 

Ka pildituvastuse osa oli huvitav. Räägiti natuke ka ajaloost ning toodi palju elulisi näiteid erinevatest kasutusvaldkondadest. Mulle isiklikult oleks meeldinud kui meditsiinivaldkonna kohta oleks pisut rohkem kirjutatud, kuna sealne kasutegur ja potensiaal on nii suur lihtsalt. Aga mul on ka lihtsalt kõrgendatud huvi meditsiinivaldkonna vastu. 

Suunitletud reklaami osa oli muidu ka hästi kirjutatud. Meeldis, et oli selgelt välja toodud erinevad parameetrid, mida arvesse võetakse sihtgruppide koostamisel. Aga uut infot enda jaoks sellest valdkonnast sain üsna vähe. Ilmselt kuna olen ise varasemalt selle teema kohta huvi tundnud ja nii mõndagi juba lugenud.

Minu jaoks oli kõige nõrgem osa finantsandmete analüüs. Natukene raske oli lugeda. Võibolla oli lihtsalt võõram ja keerulisem teema, aga häirisid küllaltki paljud kirjavead (ilmselt lihtsalt väiksed näpukad) ja lauseülesehitused olid ka kohati kummalised. Tundus, et oli palju otsetõlget inglise keelest. Aga samas teema ometi ülioluline. :) 

Üldiselt võib öelda, et jäin loetuga väga rahule ja sain nii mõndagi huvitavat teada. Vormistus ja stiil oli ka viisakas. Oleks võinud lisada rohkem pilte, graafikuid, tabeleid jne. Näiteks tabel, kus võrreldakse algoritme vms. Töö oli laiahaardeline ning puudutas paljusid erinevaid valdkondi, sellegipoolest sai kokku väga hea ülevaade andmeteaduste teemast.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Üks Virginia Shea käsk

Tarkvara arendus- ja ärimudeli analüüs Spotify näitel

Uue meedia mõju traditsioonilisele